زانوی پرانتزی که با نام ژنو واروم نیز شناخته می شود، شرایطی است که زانو فرم پرانتزی و کمانی پیدا می کند بدین معنا که زانوها از هم فاصله می گیرند و قوزک پا به هم نزدیک می شوند. زانوی پرانتزی می تواند نشانه ای از یک بیماری مانند بیماری بلانت و ریکتز در اطفال باشد. بعضی از موارد (نه همهی موارد) می تواند منجر به بروز آرتروز در زانوها شود.
رایج ترین نشانه ی پای کج این است که زانوها به هم نمی رسند در حالیکه قوزک ها به هم چسبیده اند و اگر این اختلال بیشتر از سه سال طول بکشد نشانه ی زانوی پرانتزی است. بد شکلی پای پرانتزی یک نامتوازنی اطراف زانوست که می تواند مردم را سال ها تحت تاثیر قرار دهد. مهم ترین دلایل بروز این عارضه شامل موارد زیر می شود:
بیماری بلانت: در بیماری بلانت، ساق پا رشد غیر طبیعی دارد و زیر زانو انحنا پیدا می کند. این بیماری در سال های اول زندگی ظاهر می شود، اما در برخی موارد، علائم تا سنین نوجوانی مشخص نخواهد بود. به مرور زمان، پرانتزی بودن زانو می تواند منجر به بروز مشکلاتی در زانوها شود.
بیماری ریکتز: ریکتز، شرایطی است که به علت کمبود ویتامین D در طولانی مدت ظاهر می شود. نرم و ضعیف شدن استخوان ها می تواند منجر به کمانی شدن زانوها شود.
بیماری پاژه: بیماری متابولیکی که می تواند تاثیر منفی بر روی ساخت مجدد استخوان ها بگذارد. بیماری پاژه در افراد میانسال شیوع بیشتری دارد، اما با تشخیص به موقع، قابل درمان می باشد.
دیگر دلایل موثر در بروز زانوی پرانتزی عبارتند از:
–شکستگی استخوان و عدم بهبودی کامل
– ناهنجاری های استخوانی
– درد زانو و مفصل ران
-کاهش دامنه ی حرکت در مفصل ران
-دشواری در دویدن و راه رفتن
-بی ثباتی زانو
معمولا درمانی برای نوزادان و کودکانی که راه افتاده اند، در نظر گرفته نمی شود. درمان زمانی از سوی پزشک تجویز می شود که میزان پرانتزی شدن زانو شدید باشد و یا شاهد تشدید علائم باشیم. از جمله گزینه های درمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– پوشیدن کفش های مناسب (اطفال)
– بستن با آتل (اطفال)
– درمان بیماری ها و شرایط موجود که منجر به پرانتزی شدن زانو می شوند.
– جراحی و اصلاح ناهنجاری های استخوانی
_ ورزش درمانی
با دوره های حضوری و انلاین میتونی از این عارضه پیشگیری کنی و اصلاحش کنی
نمونه تمرینات اصلاحش رو براتون گذاشتم اینجا حتما ببینید: